Chce się coś słodkiego? Chce. Nie chce się za bardzo robić? No nie chce. Ale zjeść by się zjadło.Nie ma co lenić się. Zróbcie sobie klasyczny deser amerykański. Brownie. Wyobraźcie sobie intensywny, czekoladowy smak. Wyobraźcie sobie, że nie musicie dbać o przybranie, ozdoby i tym podobne pierdoły. To ciasto ma po prostu smakować. Nie ważne, że nie wyrosło, jest gęste i płaskie. Tak ma być. To nie zakalec, to brownie.

Ciasto czekoladowe ala brownie - łatwy i szybki przepis
Ciasto czekoladowe ala brownie – łatwy i szybki przepis

Przepis:

  • 150 gram masła
  • czekolada mleczna lub gorzka – w zależności kto co lubi – 2 sztuki
  • jajka 3 sztuki
  • cukier puder 1 szklanka
  • mąka pszenna 1 szklanka
  • kakao 2 łyżki

Masło oraz czekoladę roztapiamy w wodnej kąpieli. Odstawiamy do przestygnięcia. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka oraz cukier puder – łączymy wszystkie składniki miksując. Do naszego kremu jajecznego z cukrem dodajemy roztopioną czekoladę z masłem – ciągle mieszając. Na koniec dodajemy mąkę i kakao. Masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 190 C – 50 minut.

Smacznego.

Ciasto czekoladowe ala brownie - łatwy i szybki przepis
Ciasto czekoladowe ala brownie – łatwy i szybki przepis

Ciasto czekoladowe ala brownie - łatwy i szybki przepis
Ciasto czekoladowe ala brownie – łatwy i szybki przepis