Dziś przychodzę do Was z idealnym domowym chlebem ? ba ja przychodzę z przepisem. Palce lizać – jak Kaśce coś smakuje to znaczy, że jest przepyszne ???


➡️ 2 szklanki ciepłej wody (nie gorącej)
➡️ 0,5 cm świeżych drożdży (nie więcej)
➡️ 1 łyżeczka cukru
➡️ 1 łyżeczka mąki
➡️ szczypta soli .
.

Prosty przepis na chleb pszenno-żytni z prażoną cebulką

Wszystko mieszamy i odstawiamy na 10 minut pod przykryciem (najlepiej ściereczką).


.
Po tym czasie dodajemy:
➡️2,5 szklanki mąki pszennej
➡️ 1 szklanka mąki żytniej
➡️ 1 łyżeczka soli
➡️ 6 łyżek prażonej cebulki
➡️ 2 łyżki pestek słonecznika
➡️ 2 łyżki siemię lniane

Prosty przepis na chleb pszenno-żytni z prażoną cebulką

Prosty przepis na chleb pszenno-żytni z prażoną cebulką

Prosty przepis na chleb pszenno-żytni z prażoną cebulką
Prosty przepis na chleb pszenno-żytni z prażoną cebulką

Wyrabiamy ciasto (będzie klejące), ale nie dosypujemy mąki. Odstawiamy na 30 minut pod przykryciem w celu wyrośnięcia.

Prosty przepis na chleb pszenno-żytni z prażoną cebulką

Kiedy minie wyznaczony czas, keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i bardzo delikatnie smarujemy ją olejem. Wyrabiamy jeszcze raz ciasto i przekładamy do keksówki. Wyrównujemy i przykrywamy naszą ściereczką do wyrośnięcia 30 min. – tak aby zrównała się z końcem keksówki.

Prosty przepis na chleb pszenno-żytni z prażoną cebulką
Prosty przepis na chleb pszenno-żytni z prażoną cebulką
Prosty przepis na chleb pszenno-żytni z prażoną cebulką

Piekarnik nagrzewamy do 180 C góra/ dół i pieczemy 20 minut. Po tym czasie podnosimy temperaturę w piekarniku do 200 C i pieczemy 25 minut. Wyjmujemy od razu, po upieczeniu nasz chleb i kładziemy go na kratce. Smarujemy dookoła zimnym mlekiem aby miał miękką skórkę i czekamy aż wystygnie ??? Smacznego ??

Prosty przepis na chleb pszenno-żytni z prażoną cebulką
Prosty przepis na chleb pszenno-żytni z prażoną cebulką